Puhuttaessa kylän historiasta ei voi olla mainitsematta Halikon sairaalaa. Vuonna 1883 rakennettu kasarmialue jäi tyhjilleen 1900-luvun alussa ja kesti aina 1920-luvulle asti ennenkuin kasarmialueesta päätettiin tehdä piirimielisairaala. Sairaala perustettiin 1926 ja ensimmäinen historiikki sairaalasta kirjoitettiin sairaalan täyttäessä 30-vuotta vuonna 1956. Seuraavan historiikin aika oli 1986, sairaalan täyttäessä 60 vuotta. Tuolloin sairaala olikin alueen suurin työllistäjä ja alueella oli ostovoimaa. Sairaalassa kuitenkin elettiin murroskautta, sillä seuraavien vuosien aikana potilaspaikat ajettiin alas ja uudet hoitosuuntaukset tulivat laitospaikkojen tilalle. Laitosta ei enää tarvittaisi. Maailma muuttuu.

Salomus.fi -sivuilla on hyvä historiikki aiheesta.

Halikon sairaalan hautausmaa

Halikon sairaalan hautausmaa

Halikon sairaalan hautausmaata hoidetaan edelleen, vaikka sinne ei ole haudattu ketään vuosikymmeniin. Aikaisemmin hautausmaalle on haudattu niin potilaita kuin henkilökuntaakin. Alueella on myös punaisten muistomerkki. Hautausmaan läheisyydessä on teloitettu punavankeja vuonna 1918. Aiheesta on kirjoittanut Pekka Lehtonen teoksessaan Märyn laukausten kaiku. Löytyy finnasta

Sirkka Tuovinen on kirjoittanut historiikin Halikon Sairaala 1926-1986. Sekin löytyy kirjastosta.

Halikon sairaalan miestalo, nyttemmin vastaanottokeskus.
Kapteenintalossa oli aikaisemmin konttori. Siinä on ollut myös osasto. Ja se on toiminut myös kouluna.

Vääpelintalo on päässyt pahasti rapistumaan. Se on toiminut 2000-luvulla museona. Museo on siirretty Halikon museon yhteyteen.

Kuvat on otettu 2021 kesällä.